Friday, 3 August 2012

What Is Stopping Us?


Kita semua sebagai orang islam mesti pernah rasa, pernah terlintas difikiran, pernah terdetik dihati “I want to be a better Muslim” tapi kita tetap sama. Tak pernah berubah untuk jadi lebih baik. Apa yang menghalang kita? Apa yang kita tunggu? Nafsu, syaitan, dunia, betul. Tu semua yang buat kita tak berubah-berubah. Tapi sampai bila kita nak kalah kan, sampai bila-bila pun kita takkan capai cita-cita kita untuk jadi yang terbaik. Jika bila kita dah ada kemahuan kearah 'ingin' menjadi seorang Muslim yang lebih baik, let's do it now! Fighting!

Ini hanya satu cadangan dan perkongsian untuk kita lebih bersemangat/bersungguh-sungguh untuk istiqamah dan berubah, insyaAllah! Lawan nafsu, didik nafsu, hati pun turut bersih:)
Beli buku khas, hiaskan, balut, bagi nampak cantik dan buat satu senarai apa yang kita mahu kepada perubahan. Pilih 1/2/3 setiap bulan. Ikut kemampuan masing-masing. Pilihlah mana-mana amalan harian yang ringkas dan menyeronokkan. Pilih dan cuba cuba cuba sedaya upaya untuk istiqamah. 

Contoh macam:
Solat tahajjud // Solat dhuha // Doa masuk keluar toilet // Doa lepas wudhu // Iqamat sebelum solat // Solat sunat rawatib ( rawatib subuh je ke, zuhur je, asar je ke or else, ikut keinginan ) Doa dajjal lepas tahiyyat akhir // Tasbih fatimah lepas solat // Ayat kursi lepas solat // Surah Yassin setiap pagi dll. Pilih ikut kemampuan dan keinginan, yang mana bila kita buat, kita rasa ikhlas dan seronok. Ia mengambil kira-kira 21-40 hari je untuk membangunkan tabiat. Kita semua pun tahu amalan terrrrrpaling afdhal adalah SOLAT DIAWAL WAKTU jom kita cuba paksa diri untuk solat awal waktu dalam tempoh masa sebulan dan lihat hasilnya:) Ingat, Allah akan membantu kita di sepanjang jalan. ‘Allah will not change the condition of a people until they first change it themselves.’ Read. Read. Read. The more you read, the more likely you are to change.

Satu cara untuk pupuk Ikhlas. Jangan beritahu sesiapa pun tentang perubahan kita, hanya untuk diri sendiri. Dan jangan cakap dekat diri sendiri yang kita dah pun berubah, sebab sebenarnya kita mungkin hanya baru mengubah beberapa tabiat buruk. Berhenti mengadu/merungut tentang bagaimana susahnya untuk berubah, tiada apa yang susah bila kita betul-betul inginkan.

Banyakkan berdoa dan solat malam. Sekurang-kurangnya 2 Raka'at setiap hari. THIS!!
"Firman Allah s.w.t bermaksud: “Dan dari malam, hendaklah engkau bertahajud (tinggalkan tidur untuk sembahyang) semoga Tuhanmu mengangkat kamu pada kedudukan yang terpuji.’ (Surah Al-Israk: Ayat 79) Ayat ini menjelaskan kepada kita betapa pentingnya sembahyang Tahajud. Ia peluang keemasan yang ditawarkan Allah kepada manusia untuk mengukuhkan hubungan mereka dengan Penciptanya." Allah menyuruh hamba-hambaNya untuk meminta apa-apa yang mereka mahu. Jika kita mahu berubah, mintalah kekuatan untuk perubahan.



Banyakkan dengar ceramah-ceramah Islam, membaca/menulis kebesaran Allah. Cari sumber-sumber yang boleh menambah rasa suka/cinta kepada Islam:) "Kurangkan cakap" dengar senang tapi nilah perkara yang paling paling susah (bagi saya) tetapi dengan kurangnya kita bercakap, lebih banyak kita akan mendengar. Lebih banyak kita mendengar, lebih banyak kita memerhati. Lebih banyak kita memerhati, dengan jelas kita jadi betul-betul tahu tentang apakah sebenarnya yang kita perlu mengubah dan bagaimana untuk berubah. Untuk pembersihan hati satu je caranya "Jaga pandangan" (not easy also)

Take it one day at a time. Don’t think ‘oh, I’ll change forever and I’ll never do this again!’ that alone makes the syaitan work that much harder against your weak nafs. Just think about not doing it for that day. You’re not even guaranteed a tomorrow so focus on the now. Go to bed and ask yourself: "Did I accomplish my goal today?" If not, intend on doing it tomorrow and accomplish it & never say to yourself: “I wish I was a better Muslim” NO. Become it. Do it. Plus, have wishes ever come true? NO. Make du'a that you become so.

InsyaAllah Apa yang kita baca/dengar/tulis dapat kita semua amalkan dan sampaikan kepada saudara saudari kita yang lainnya, salam Ramadhan dan Lailatul Qadar:)